C-vitamin Tekst skrevet av Tomas Uusitalo og oversatt av Adeline Broust Tiede
Hvor sunt er det egentlig med C-vitamin, og hvilken mengde er passelig for marsvin? Marsvin, samt noen aper og mennesker, er blant dyrartene som har en «defekt» som gjør at de mangler even til å produsere C-vitamin selv. Dette betyr at de må få et daglig C-vitamininntak gjennom kosten for å dekke behovet. Hos marsvin er det omtrent 1 mg C-vitamin/100g kroppsvekt og dag, og minst dobbelt så stort behov for drektige eller diende hunner. Dette er altså ikke et overdrevet stort behov. Hvorfor er det da så mye fokus på C-vitamintilskudd i form av dråper, tabletter osv.? Fordi dyrbutikkene trenger å selge mer og fordi mange myter om marsvin er vanskelige å ta kål på. Hvordan påverkes marsvin av for mye C-vitamin? Normalt sett tisser marsvinene ut den overflodige dosen av C-vitamin om de får mer enn hva de trenger (noe som ofte skjer, siden deres behov er som nevnt, veldig lite), det er helt naturlig og ufarlig. Hvis man derimot gir tilskudd, som er konsentrert C-vitamin, og dosen blir opp til ti ganger for stor for å så komme ned på en mer normal dose igjen, forsvinner den normale mekanismen i marsvinet som tar opp C-vitamin. Når marsvinet ikke kommer tilbake til normale mengder C-vitamin igjen, kan det ikke heller ta opp tilstrekkelig med C-vitaminer, og kan dermed bli rammet av pseudo-skjørbuk. Det er en tilstand med akkurat samme symptomer som vanlig skjørbuk eller C-vitaminmangel. Gi derfor ikke marsvin C-vitamin i en annen form enn gjennom ferske grønnsaker, med mindre veterinær skulle angi noe annet i spesielle tilfeller. Kål og andre passende grønnsaker, som for eksempel paprika, som marsvin kan spise hver dag er mer enn nok. Til drektige hunner bør man gi ekstra ut av de grønsakene som har høyt innhold av C-vitamin.
Skjørbuk og C-vitaminmangel Et marsvin med C-vitaminmangel kan bli lammet i bakdelen, eller få skjørbuk. Symptomene er som følger: dårlig matlyst, slapphet, smerter ved løfting og håndtering, hovne og ømne ledd/ribben, noe som skaper motvilje til å bevege seg. Andre symptomer kan være redusert utvikling av ben og tenner (gjelder marsvin i vekst), akutte blødninger i for eksempel tannkjøttet, diaré, vektnedgang eller bustete pels. Det er viktig at veterinær blir kontaktet så fort du mistenker skjørbuk eller C-vitaminmangel. Behandling med vitamintilskudd (anten i maten, vannet eller via injeksjon) et must for at symptomene skal minske og marsvinet skal ha mulighet til å klare seg. Sjansen for at marsvinet klarer er større jo fortare veterinær oppsøkes.
Rikig inntak av C-vitamin Marsvin skal daglig få ferske grønnsaker som inneholder C-vitamin for å dekke behovet for C-vitamin. For å illustrere hvor lite grønnskaer som skal til for å dekke C-vitaminbehovet, kan et marsvin på ca. et kilo daglig spise: 28g hvitkål, 14g blomkål, 12g brokkoli, 8g grønnkål, 6g brennesler, 9g grønn paprika, 5g rød paprika, 5g persille, 28g kålrot. Det er altså ikke mye som skal til! Husk at til og med C-vitamininnholdet i grønnsakene kan variere, avhengig av årstid og hvordan de er dyrket. Stol ikke på C-vitamininnholdet i pellets! Etter produksjon, når C-vitaminet kommer i kontakt med lys og syre, brytes det ned. Ved sykdom blir immunforsvaret nedsatt, og marsvinet trenger da ekstra C-vitamin. Gi mer grønnsaker som innholder C-vitamin og ikke C-vitamintilskudd i vannet/maten. Om marsvinet derimot ikke spiser, er det fortsatt viktig med C-vitamin, og da er det på sin plass med tilskudd, for eksempel askorinsyre oppløst i vann (eller det du støttemater med). Igjen: mistenker du C-vitaminmangel eller en annen sykdom, ta kontakt med veterinær og følg dens anvisninger.
Dette marsvinet har tydelige symptomer på c-vitaminmangel. Det ble frisk etter et besøk hos veterinær og behandling mot c-vitaminmangel.