Første gang på utstilling? Du som skal på utstilling for første gang vil nok ha mange ting du lurer på. Kanskje dette kan hjelpe deg på vei:
· Påmelding til utstilling · Klargjøring av dyra til utstilling · Hva du må ta med og huske på · Hva som skjer på utstillingen · Premiering og resultater
1. Påmelding til utstilling De som har holdt på med utstillinger en stund gjør sikkert dette i blinde, men vi andre fomler gjerne litt med påmeldingen og kan føle oss litt usikre. Det kan derfor være litt greit å si noe om ”det usakte” i påmeldingsprosessen. Rasedyr må alltid meldes på i forkant - innen en fastsatt frist. MERK : Nytt fra 2017 er at også pet-dyr skal forhåndspåmeldes på lik linje som med rasedyr. Førstegangsutstillere kan fortsatt melde på sine pet-dyr ved oppmøte til fastsatt pris. Fristen står alltid på utstillingsinvitasjonen og settes som regel et par uker før utstillingen skal være. Dette skyldes at det skal lages en katalog over alle rasedyrene som deltar på utstillingen. I katalogen er dyrene ordnet i den rekkefølgen de skal vises for dommeren, der står rase, farge, kjønn, alder, registreringsnummer og navn på eier og oppdretter. Når du fyller ut et påmeldingsskjema så er det disse opplysningene du må oppgi. Innen påmeldingsfristen må du fylle ut påmeldingsskjema og sende det på mail til registrator. Skjemaet ligger som en Word-fil på her på sidemenyen. Si fra om du ønsker alle dyrene vist for alle dommerne (som regel to), eventuelt spesifiser hvilke dommere du ønsker å stille for. I skjemaet fyller du ut dyrenes fulle navn, alder og registreringsnummer. Alle dyrene må i regelen være registrert, men det gjøres unntak for juniorer som stilles for første gang. Det er alltid lurt å sende inn registreringspapirerene før utstillingen, så kan du skrive under registrering i feltet for registreringsnummer. Det er jo samme person som registrerer dyr som tar imot påmeldingen, så da kan nummeret fylles ut likevel. Du må også huske å fylle ut ditt eget navn.
1.1. Rase I første kolonne skal det stå hvilken rase dyret er. For korthår vil også fargen være en del av rasenavnet, eks. Self black, Chocolate Himalaya. For langhårs- og strihårsvariantene bedømmes ikke fargen, så da er fargen heller ikke en del av rasebetegnelsen. For dyr som ikke er rasedyr skriver du bare ”pet”. Pet kan også meldes på når du kommer til utstillingen, så du trenger ikke å forhåndspåmelde. Opplysningene om rasedyrene skal samles i en utstillingskatalog, så det er viktig at du er nøye med informasjonen og at skjemaene kommer inn i tide. Registrator må lage katalogen og trykke opp bedømmelseskort på forhånd - derfor er fristen satt et par uker før utstillingen skal være.
1.2. Navn og alder Dyrets fulle navn skal stå, også med championtitler om dyret stiller i championklassen. Fødselsdato skal stå, og du må regne ut dyrets nøyaktige alder på utstillingsdagen - i år, mnd og dager. Eks. 4 mnd 26 dager. Oppdretterens navn skal også med slik at dyrets opphav kommer tydelig fram.
1.3. Registreringsnummer Et rasedyr skal være registrert for å kunne stilles, men petdyrene trenger ikke ha et registreringsnummer. Nummeret står håndskrevet på stamtavla. For de aller yngste dyra som stilles for første gang kan det gå greit å stille uten reg.nr., men stamtavlene bør helst være sendt til registrator før utstillingen. I feltet for reg.nr. kan du i så tilfelle skrive ”under registrering”.
1.4 Klasse Klasse bestemmes av om det er rasedyr eller pet, og av dyrets alder og eventuelt resultater. 2-5 mnd er juniorgruppa både i rase og pet, 5-8 mnd og 8+ er senior. Champion-klassen er for dyr som allerede har oppnådd tilstrekkelig premiering og fått en championtittel. Oppdrettergruppe skal bestå av minst to rasedyr av eget oppdrett og av samme rase (for korthår også farge). Når du har fylt ut med all nødvendig informasjon må du lagre skjemaet lokalt på din pc og sende det på mail til registrator, ([email protected]) Du vil kort tid senere motta en bekreftelse med faktura for dine påmeldte dyr. Prisen som oppgis er pr dyr pr dommer. Du kan stille ut dyr selv om du ikke er medlem av NMK, men da koster det litt mer. Fakturaen har normalt betalingsfrist 1 uke før utstillingen. Av hensyn til klubben og arrangørene ber vi deg betale den innen fristen.
2. Klargjøring av dyra til utstilling Det er litt ulike krav som stilles til forberedelser av dyra alt etter om de skal stilles i rase eller som kjæledyr. Generelt sett kan du tenke på at du skal presentere marsvinene rene og velstelte. Disse områdene bør du alltid gå over:
2.1 Pels Korthårede marsvin holder seg stort sett rene og pene på egenhånd, men også disse kan trenge ett bad før en utstilling. Langhårsdyr trenger som regel en god vask og evt. floker må børstes bort før vask. Dersom pelsen er ujevn i lengden er det en fordel å klippe den til slik at den blir liggende pent rundt dyret. Bruk en mild sjampo, fortrinnsvis en som er beregnet på marsvin eller hund. Lyse dyr kan trenge en sjampo som fjerner flekker. Sjekk huden for hakk eller sår, pelsen for flass, utøy eller hårløse felter. Finner du noe tvilsomt i sjekken hjemme, holder du dyret hjemme fra utstilling heller enn å blir avvist i innsjekken på utstillingen. Er du i tvil, søk råd hos erfarne oppdrettere eller veterinær. Strihårede marsvin skal ikke bades rett før en utstilling med mindre de er svært skitne. Sjampoen gjør pelsen myk, noe som trekker ned når striheten skal vurderes. Ta gjerne en runde på dem ved påmelding, så får huden en sjanse til å gjøre pelsen stri igjen før de skal på dommerbordet.
2.2. Tips ved vasking av marsvin Hold marsvinet under magen med venstre hånd og bruk høyre til å påføre sjampo og skylle godt. Bruk gjerne vasken og rennende vann fra springen. Du kan gjerne støtte marsvinets tyngste ende i bunnen av vasken, så føler det seg tryggere. Bruk håndvarmt vann og pass på at marsvinet ikke får såpe i ansiktet. Sørg for at all sjampo skylles godt ut. Etter badet er det en fordel å føne marsvinet så det blir helt tørt – dette for å unngå at han/hun blir forkjølet. Ikke bruk sterk varme, pass på at det ikke bli for varmt. Hold gjerne din egen hånd mellom pelsen og føneren, så kjenner du når det blir for varmt.
2.3. Ører Ørene til marsvinet ditt kan være ganske fulle av voks, noe som kan gi trekk på utstilling. Bruk bomull eller våtservietter og gni forsiktig til du får løs voksen.
2.4. Klør Kloklipp er en naturlig del av det å ha marsvin, og i forkant av en utstilling er det lurt å gå over litt ekstra. Klørne skal være korte og fine, men pass på at du ikke klipper i nerven. Er du redd for å klippe for langt inn kan du forsøke å file dem. Det går an å se nerven på dyr med lyse klør, men på noen mørke klør er det også mulig å skimte nerven inni ved gode lysforhold. Med litt trening kan du se at kloen buer seg en stykke utpå, og dette blir et naturlig sted å klippe. Bruk en skarp liten neglesaks beregnet på marsvin/katt/liten hund.
2.5. Talgkjertelen Bak på rumpa har marsvin en kjertel som produserer talg. Denne kan bli temmelig klinete, og den må renses før utstillingen. Triksene for å få den ren er mange. Ha på et par dråper Zalo og la det virke litt før du forsiktig gnir løs talget. Plasterfjerner kan også fungere.
3. Hva du må ta med og huske på når du skal på utstilling Noe utstyr kan være greit å ha med på utstilling. Det du behøver er et reisebur eller transportkasse med vannflaske og godt med høy. Litt grøntfôr er også hyggelig for dyra, men husk at de kan bli ganske klinete og farget i pelsen av grønt, så det er lurt å vente med å gi det til bedømmingen er ferdig. I tillegg må du ha med ett brett, håndkle eller teppe som marsvinet kan stå på under bedømmingen. Brettene får du kjøpt i egne butikker, fra andre marsvinfolk eller du kan lage dem selv. Tenk på at du skal presentere dyret på brettet slik at det er rent og fargen er fin sammen med pelsfargen. Langhårede dyr skal ha hele pelsen fordelt utover brettet, så de vil trenge et stort og rundt et. Til korthår er det likeså greit med firkantede brett. En våtserviett for å gå over ørene en siste gang, og en børste eller kam dersom du har langhårede dyr kan også komme godt med. Evt. en hårfjerningsbørste til brettet eller deg selv. Til deg selv kan det være greit å ha med kamera og noe som gjør at du klarer å vente litt. Det blir en lang dag, så mange ønsker å ha med litt tidsfordriv. Det er alltid mulig å få kjøpt enkel mat på stedet, f.eks. kaffe, kake, saft eller brus, toast eller pølse. Likevel kan det være greit å ha med en matpakke i tillegg.
4. Hva som skjer på utstillingen Dommerne sitter ved hvert sitt bord. De har ofte selskap av en skriver som noterer hva dommeren sier om de forskjellige dyrene. Dommeren rangerer dyrene i samme klasse som BIR (Best I Rasen) og BIR-reserve for junior og senior.
4.1. Vise for dommeren I katalogen står alle rasedyrene i nummerert rekkefølge. Dyrene skal vises for dommerne i den rekkefølgen, og du må selv følge med når dine dyr skal vises. Stå gjerne klar ved bordet med dyret ditt når dommeren begynner på gruppen du er med i.
4.2. Dommerkort Dommeren/skriveren fyller ut ett dommerkort for hvert dyr som bedømmes. Dette er det greit å få med seg hjem før man går. Her finner du dommerens kommentarer om ditt dyr og kanskje noen tips til hva du kan gjøre annerledes til neste gang. Det er forøvrig veldig lærerikt å stå ved siden av dommeren når det dømmes - og høre på kommentarene underveis. Her er det verdifulle råd å få - og de fleste dommere svarer gjerne på de spørsmål du måtte ha. Dommeren kan også dele ut CERT til de dyrene som lever opp til rasestandarden på en god nok måte. Det vil du se ved at det er et klistermerke på dommerkortet. CERT til rasedyr er gullfarget, klippet langhår sine merker er hvite, mens pet får et sølvmerke. Får dyret ditt 3 slike merker fra minst 2 forskjellige dommere (minst 2 av disse etter fylte 5 mnd), kan du registrere han/henne som Norsk Champion (NCH), Norsk Klippet Champion (NklCH) eller Norsk Pet Champion (NpCH).
4.3. Premiering Premieutdeling er det siste som skjer på utstillingen. Dommeren eller arrangøren utroper vinnerne fra BIS finalene, samt vinneren fra andre klasser i løpet av dagen. I tillegg kan dommeren velge å dele ut HP (hederspremie) til ett eller fler marsvin som har utmerket seg på en spesiell måte. Antall BIS-plasseringer bestemmes ut fra antall påmeldte dyr. Det kåres BIS-vinnere både i pet og rase. Noen dommere roper opp til finalekåring, og er du blant disse må du hente det aktuelle dyret og vise igjen. Kåringen er hemmelig og rekkefølgen kunngjøres helt til slutt - etter at alle har vært med å rydde lokalet.